zaterdag 4 februari 2017

Nieuw record: 31 partijen doen mee aan de tweedekamerverkiezingen

Een nieuw record aantalvan 28 partijen gaan meedoen aan de Twedekamerverkiezingen. Is dit wat we willen met onze democratie?

Zoveel partijen tijdens de verkiezingen. Het aantal aangemelde partijen was nog veel groter. Maar liefst 53 van de aangekondigde partijen hebben het niet gehaald om optijd voldoende geld bijeen te krijgen of om de handtekeningen te verzamelen die nodig zijn voor de uiteindelijke toelating tot de verkiezingen.

Alle nieuwe partijen moetsten 580 handtekeningen iut de 20 kiesdistricten inleveren. Dat is niet alle partijen gelukt, waardoor er 16 partijen landelijk meedoen 22 partijen doen dus niet in alle districten mee.
De stemmers worden op 15 maart dus geconfronteerd met een enorm vel papier met een overdaad aan partijen en kandidaten. Nu is Nederland een democratie en iedereen heeft het recht om een partij te beginnen. De regels zijn ook voor iedereen gelijk. Partijen die al in de Tweede kamer zitten hebben wel een voordeel. Zij hoeven geen handtekeningen te verzamelen en ook geen borgsom te betalen.
Voor de partijen die bij de vorige Tweedekaner verkiezingen zijn gekozen is dat logisch. Voor partijen als DENK die bij de vorige verkiezingen niet eens bestonden, maar als kandidaten van een andere partij zijn gekozen is het maar de vraag of dit voordeel rechtvaardig is.

De enorme overdaad aan partijen maakt de politiek wel moeilijker. Het is natuurlijk nog niet dat elke partij die deelneemt ook een zetel krijgt, maar het politieke landschap wordt wel moeilijk. Wat vervelend is dat een steeds groter deel van de partijen maar een heel beperkt aantal stand punten hebben. Op andere punten weten we gewoon niet wat ze gaan doen. Met het samenstellen van een verkiezingswijzer is dat al lastig. Als ze in de tweede kamer komen weten we niet wat we aan dit soort splinterpartijen hebben. Het regeren wordt zo steeds lastiger. De grote partijen zijn niet zo groot meer als vroeger. De kans dat twee partijen een coalitie met een meerderheid kunnen vormen is niet groot. Met meerdere partijen is de stem van het volk wel meer vertegenwoordigd, maar zeker als het een minderheidsregering wordt kan dit uitmonden in een regering waarin zoveel meningen vertegenwoordigd zijn dat een besluiteloosheid drijgt. Ministers gaan daardoor steeds meer autonoom regeren en de kamer zal steeds meer een instrument worden dat voor een groot deel door het nieuws gestuurd wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten